Odstranjevanje vodnega kamna

ODSTRANJEVANJE VODNEGA KAMNA IZ VODE

Z izrazom vodni kamen označujemo obloge iz kalcijevega ter magnezijevega karbonata, ki sta raztopljena v vodi ter se pod določenimi pogoji odlagata na stene vodovodnih cevi, na grelcih gospodinjskih aparatov, na toplotnih izmenjevalcih ipd.

Vodni kamen zdravju ni škodljiv, ampak je nadležen zaradi mašenja perlatorjev na pipah, oblogah na keramiki ter posodi, povzroča pa tudi probleme pri delovanju gospodinjskih strojev ter povečuje porabo električne energije za segrevanje vode. Ste vedeli, da že 3 mm debele obloge vodnega kamna povečajo porabo električne energije kar za 25 %?

Zelo dobra možnost preprečevanja odlaganja vodnega kamna  je uporaba polifosfatnih mehčalcev. Polifosfati zaradi svojih kemijskih lastnosti preprečujejo prilepitev kristalov vodnega kamna na stene cevi oziroma gospodinjskih aparatov. Polifosfati zdravju niso škodljivi, ampak celo obratno – naše telo dnevno potrebuje okoli 600 mg fosfatnih mineralov.

Za pitno vodo uporabljamo proporcionalne dozatorje, ki v vodo oddajajo enakomerno koncentracijo polifosfatov, ki ne presega koncentracije, dovoljeno za pitno vodo. Za pralne in pomivalne stroje ter različne tehnične aplikacije pa lahko uporabimo tudi dozatorje z večjimi polifosfatnimi kristali.

Za odstranjevanje vodnega kamna lahko uporabimo tudi magnetne mehčalce, katerih prednost je enostavna montaža in da za delovanje ne potrebujejo kemikalij ali posebnega vzdrževanja. V Tramontani lahko izbirate med različnimi izvedbami magnetnih mehčalcev za odstranjevanje vodnega kamna.

Prikaz vseh 8 rezultatov