Odstranjevanje vodnega kamna

ODSTRANJEVANJE VODNEGA KAMNA IZ VODE

Z izrazom vodni kamen označujemo obloge iz kalcijevega ter magnezijevega karbonata, ki sta raztopljena v vodi ter se pod določenimi pogoji odlagata na stene vodovodnih cevi, na grelcih gospodinjskih aparatov, na toplotnih izmenjevalcih ipd. Vodni kamen zdravju ni škodljiv, ampak je nadležen zaradi mašenja perlatorjev na pipah, oblogah na keramiki ter posodi, povzroča pa tudi probleme pri delovanju gospodinjskih strojev ter povečuje porabo električne energije za segrevanje vode. Ste vedeli, da že 3 mm debele obloge vodnega kamna povečajo porabo električne energije kar za 25 %?
Optimalna rešitev za odstranjevanje vodnega kamna je vsekakor sistem nuvoH2O. Sistem nuvoH2O vodni kamen odstranjuje na naraven način, s pomočjo citronske kisline in je enostaven za vgradnjo ter vzdrževanje.

Zanesljivo in učinkovito sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna je tudi klasični mehčalec vode, ki vodni kamen odstranjuje na osnovi ionske izmenjave. Ionski izmenjevalec se avtomatsko regenerira s posebno soljo za regeneracijo.

Naslednja uveljena možnost preprečevanja odlaganja vodnega kamna  je uporaba polifosfatnih mehčalcev. Polifosfati zaradi svojih kemijskih lastnosti preprečujejo prilepitev kristalov vodnega kamna na stene cevi oziroma gospodinjskih aparatov. Za pitno vodo je potrebno uporabljati proporcionalne dozatorje, ki v vodo oddajajo enakomerno koncentracijo polifosfatov, ki ne presega koncentracije, dovoljeno za pitno vodo. Za pralne in pomivalne stroje ter različne tehnične aplikacije pa lahko uporabimo tudi dozatorje z večjimi polifosfatnimi kristali.

Za odstranjevanje vodnega kamna obstaja tudi več drugih alternativnih načinov, ki so sicer večinoma manj učinkoviti, njihova prednost pa je enostavna montaža in da za delovanje ne potrebujejo kemikalij ali posebnega vzdrževanja. V Tramontani lahko izbirate med različnimi alternativnimi sistemi za odstranjevanje vodnega kamna: permanentni neodimski magneti ter elektronski sistemi za preprečevanje odlaganja vodnega kamna.

Ujemajočih izdelkov ni mogoče najti.